Uyurken vucudumuzun aldigi sekil kisiligimizi ele verir der psikologlar. hatta ciftlerin birlikte uyuma sekillleri de iliskilerinin ne durumda oldugunun sinyallerini veriyor. daha once nedir ne degildir diye arastirmamistim ama simdi aklima dustu bir bakayim dedim.
Asagidaki gorselde nasil yattiginizin sizi istemeseniz de nasil bir insana donusturdugunu gorebilirsiniz:
Fetus / cenin yatışı:
Cenin şeklinde yani anne karnındaymış gibi kıvrılarak yatmak, dışa dönük ancak duygusal, hassas bir kalbe sahip olduğunuzu gösteriyor. Bu tür kişiler birisiyle ilk buluşmalarında utangaç olabilir ancak kısa sürede rahatlarlar. Araştırmalarda 1000 kişiden % 41'i bu şekilde uyuduğu belirlenmiş. Kadınların erkeklerden 2 kat daha fazla bu poziyonda uyuduğu da tespit edilen diğer bir bulgu..
Kollar yanda dik yatış:
Çoğu kişi kollarını her iki tarafa sarkıtıp dik şekilde uyuyamaz. Bu şekilde uyuyunlar rahat, kalabalığa alışkın, yabancılara güvenen, sosyal insanlardır... Buna rağmen, bazen kolay aldanabilirler..
Yaşlı duruşunda yatış:
Her iki kolunu kıvırarak ellerini yastığın yanına veya omuz hizasına koyan kişiler doğal insanlardır. Şüpheci, kuşkucu, iyiliğe şüpheyle bakan özellikler taşıyabilirler. Düşünceleri nizde yardımcı olurlar. Genellikle ilgi odağı olmaktan hoşlanmazlar.
Ben de durum nedir? Genelde serbest dusus, yani Şüpheci, kuşkucu, iyiliğe şüpheyle bakan özellikler özellikler tasıyabilirim. Gayet eglenceli degil mi?
Gelelim hamilelikte durum nasil olmali ve oluyor, oldurulmaya calisiliyor.
Hamilelikte özellikle sol yana yatış pozisyonu önerilir. Neden sağ tarafa değil de sol tarafa? Çünkü vücudun ortasından hafif sağ tarafta en büyük toplar damar (vena kava inferior) geçer. Sağ tarafa doğru yatılırsa bu toplar damara rahim basi baski yapiyor ve kalbe giden kan miktari azaliyor. Sirt ustu yatmak onerilmiyor cunku buyuyen rahim tum yukunu bele ve sirta vermis oluyor. Hem agrilara hem de bobreklere baski ve basura sebep oluyor. Yuzustu de onerilmiyor malum bir topun ustunde uyumussun gibi oluyor ve annr adayi bebege zarar veririm endisesi yasiyor.
Sağ tarafa yatıldığında kalbe dönen kan azalacağı için vücuttaki şişlikler artabilir. Sol yana yatıldığında tersine plasentaya (bebeğin eşine) giden kan artar, böylece bebeğe daha fazla oksijen ve besin maddesi ulaşır. Sol tarafa yatmak kan dolaşımındaki sirkülasyonu arttırarak vücuttaki şişlikleri (ödem) azaltır. Hamileler için en rahat uyku pozisyonu sol yana yatarak bacakların karna doğru çekildiği pozisyondur. Sol yana yatarken sırtınızın arkasına büyükçe bir yastık koyarak hem daha rahat edersiniz hem de uykudayken sağa dönmeyi engelleyebilirsiniz.
Neticeye gelirsek bu faydali bilgileri gorunce yuzustu ve sagima yatamaz oldum. Bir insana yatis pozisyonu degistir demek bir cocugun elinden en sevdigi oyuncagi almak kadar zormus. Her aksam nasil uyuyacagim stresine giriyorum. Zaten odanın havası kurumasın agzım burnum tıkanmasın diye kalorifer uzerine ıslak havlu koymak, altında cam sisede su bırakmak, burun bandı takmak gibi bilumum rituelden sonra; yataga gir, sola don, bekle uyuyamayinca hadi biraz sagdan baslayım uyumaya, nasilsa bilincaltimda bu var ya, sola donerim diyorum. Ama huylu huyundan vazgecmez korkusuyla, zorla da olda sola yatmaya calisiyorum. Sabahin erken saatlerinde kendimi yuzustu ya da sirt ustu pozisyonda uyanir buluyorum. WC ve su seansından sonra (bir de her sabah saati kontrol ediyorum genelde 5-6 sularında uyanıyorum). Uzuluyorum, kiziyorum kendime ama elimde olan bir sey degil ki... Yillarin aliskanligini kisa surede bir koseye birakmak olmuyor, hele konu caaanim uykuysa. Neyse buna sukur uyuyabiliyoruz, hamileligin ileri zamanlarında uyunmuyor diye bi soylenti var merakla onu bekliyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder